Nyheter

(Råvarumarknaden): Centralbanker köper guld i den snabbaste takten på 55 år

Enligt analytiker köper centralbanker guld i en hastighet som inte setts sedan 1967, och det är främst Kina och Ryssland som anses vara de största köparna.

Efterfrågan på guld har varit högre det senaste året än vad den har varit de senaste 55 åren. Vad som än ligger bakom den ökade efterfrågan på guld är det tydligt att ädelmetallen fortfarande anses vara en viktig investering i dagens ekonomi. Oavsett om det beror på oro för global osäkerhet, centralbankernas behov av att stärka sina reserver eller en ökad efterfrågan från investerare, så är det tydligt att guld fortsätter att spela en viktig roll i finansvärlden och att det förblir en viktig investering för många.

Michel Rufli, VD för Nordic Gold Trade, anser att guld länge varit en viktig investering för centralbanker för att säkra upp sina tillgångar. 

"Under mer än 10 års tid har centralbanker världen över stimulerat ekonomin genom att trycka pengar. Även om Centralbanker köpt guld under resans gång så har guldreserverna inte till närmelsevis ökat lika mycket som penningmängden. Att även centralbanker behöver en stabilitet i sina tillgångar är uppenbart, och där fyller guld en vital funktion, vilket i det långa loppet bidrar till gulds unika egenskap som finansiell placering och diversifiering", säger Michel. 

Läs hela artikeln på Råvarumarknaden här

tillbaka