Nyheter

Skatter och regler vid köp av fysiskt guld

För den som överväger att investera i fysiskt guld är det viktigt att förstå de skatter och regler som gäller. Vad bör man ha i åtanke?

När man köper investeringsguld är produkten i sig undantagen från moms. Det innebär att det i princip är det enda du kan köpa i Sverige utan att behöva betala moms. Det finns inga regler för hur mycket eller lite du kan köpa, det är storleken på din plånbok som avgör det. Däremot lyder köpet under penningtvättslagstiftningen och vi behöver ha information om dig som köpare. Skatteeffekten uppkommer först efter att du sålt ditt investeringsguld. 


Du betalar ingen skatt på ditt innehav. Däremot beskattas du om du gjort vinst enligt Kapitalvinstbeskattningslagen. Till skillnad mot till exempel aktier och fonder lämnas inga centrala kontrolluppgifter utan du ska själv ta upp din försäljning i deklarationen som du gör året efter du sålt investeringsguld. Detta gör du genom att fylla i blankett K4 sektion D med inköpsvärde + eventuella omkostnader(förvaringsavgift till exempel) och försäljningsvärde. Har du gjort en förlust på ditt guld kan du kvitta upp till 70% av den mot andra kapitalvinster.  

tillbaka